Aurinko ja iho

Aurinko ja iho

Saako auringonpaiste hymyn sinunkin kasvoillesi? Eikö aurinkoinen päivä olekin aina yhtä ihana! Aurinko ja iho puhuttavat aina keväisin. Älä syyllisty auringosta – nauti siitä! Me tarvitsemme aurinkoa.

Aurinko on maapallon lämmön, valon ja energian lähde. Kasvit pystyvät yhteyttämisen avulla sitomaan auringon energiaa ja muuttamaan sen eläinten ja ihmisten ravintoaineiksi.

Myös ihmiskeho tarvitsee aurinkoa.

Auringon terveysvaikutukset

Jo 15 minuutin päivittäinen ”aurinkokylpy” antaa iholle kauniin ja terveen ulkonäön. D-vitamiinin ja antioksidanttien muodostus elimistössämme käynnistyy sekä serotoniinin (mielihyvähormoni) eritys lisääntyy auringon UV-säteilyn vaikutuksesta.  Mieliala koheneekin kummasti aurinkoisina päivinä!

Auringon UV-säteilyn haitat

Liiallinen aurinkoaltistus voi aiheuttaa ihon palamista ja ärsytysreaktioita. Myös muutokset DNA:ssa (solun tumassa) ovat mahdollisia ja iho ikääntyy ennenaikaisesti, jos auringossa oleillaan pitkiä aikoja suojaamattomasti.

Aurinko ja iho oikein suojattuna ovat kaunis pari.

Ihon luonnollinen suojamekanismi auringolta

Ihminen on ihmeellisesti tehty! Meillä on ihossamme upea luonnollinen suojamekanismi liiallisen auringon UV-säteilyn haittavaikutuksia vastaan.

Kuinka ihon oma suojausmekanismi toimii?

Ihon ylin kerros, sarveissolukerros, paksuuntuu UV-säteilyn vaikutuksesta. Paksuuntunut iho estää UV-säteilyn imeytymistä ihoon.

Myös fysikaaliset aurinkosuoja-aineet toimivat näin. Ne muodostavat iholle pinnan, joka heijastaa UV-säteet pois ihon pinnalta ja estävät näin säteiden imeytymisen ihoon.

Melaniinisynteesi, väriaineen muodostuminen, ihossa käynnistyy, kun iholle tulee riittävä määrä UV-säteilyä. Tämän väriaineen, melaniinin, tarkoitus on suojata solun tumassa olevaa DNA:ta. Väriainejyväset asettuvat ikään kuin hatuksi tarkasti juuri tuman ylle!

Ikääntymisen myötä melaniinia tuottavien melanosyyttisolujen määrä ihossa vähenee. Mutta ihossamme on tähänkin ratkaisu valmiina! Kun melanosyyttisolujen määrä vähenee, ne haaroittuvat enemmän, jolloin yksi melanosyyttisolu suojaa suurempaa määrää muita epidermiksen soluja!

Sarveissolukerroksessa muodostuu UV-säteilyn vaikutuksesta urokaanihappoa, joka imee itseensä UVB- ja UVC-säteitä ja estää näin niiden tunkeutumista syvemmälle ihoon, jossa niiden vaikutukset olisivat haitallisia.

Tämä UV-säteiden itseensä imeminen on myös kemiallisten aurinkosuoja-aineiden toimintamekanismi. Kemiallinen aurinkosuoja imee UV-säteitä itseensä ja hajottaa ne lämpöenergiaksi.

Antioksidanttien muodostuminen ihossa ja kehossa aktivoituu UV-säteiden vaikutuksesta. Antioksidantit suojaavat ihoa UV-säteilyn aiheuttamalta, soluja rappeuttavalta vapaiden happiradikaalien hyökkäykseltä. Enemmän UV-säteitä ja enemmän vapaiden happiradikaalien hyökkäystä – siispä enemmän myös antioksidantteja suojaksi!

Aurinkosuojatuotteisiin lisätään nykyisin antioksidantteja (mm. A-, C- ja E-vitamiinia) juuri edellä mainituista syistä.

Oletko samaa mieltä kanssani? Ihminen on ihmeellisesti tehty, pienintä yksityiskohtaa myöten! Ei mitään liikaa, eikä mitään liian vähän, jos kaikki on tasapainossa. On tarkoitus, että nauttisimme auringosta turvallisesti.

Suojaudu auringolta oikein

Ihon luonnollisen suojamekanismin lisäksi on kuitenkin järkevää käyttää myös aurinkosuojatuotteita ja huomioida muutama asia auringosta nautiskellessaan.

Aurinko ja iho. Auringossa kannatta suojautua myös hatulla
Aurinko ja iho.

Suomessa tulisi käyttää aurinkosuojan sisältävää päivävoidetta helmikuusta aina marraskuulle saakka. Marras-helmikuun välisenä aikana päivittäisen UV-säteilyn määrä on niin alhainen, ettei aurinkosuojan käyttäminen ole välttämätöntä.

Valitse ihotyyppisi mukainen aurinkosuojatuote ja käytä riittävän korkeita suojakertoimia.

Käytä aurinkosuojatuotetta reilusti, jotta saisit toivotun suojan. Kasvojen ja kaulan alueelle sopiva määrä on n. teelusikallinen. Se on aika reilu määrä, joten ota korkeampi suojakerroin käyttöösi, niin varmistat paremman suojan pienemmälläkin määrällä.

Lisää aurinkosuojatuotetta noin kahden tunnin välein ja aina uituasi.

Suojaudu myös pukeutumalla ja muista hattu. Ilmavat ja vaaleat vaatteet ovat miellyttäviä kesäkuumallakin. Ja valitse hattu, jossa on leveä lieri.

Vältä auringossa oleilua, jos mahdollista klo 11 – 15 välisenä aikana, jolloin UV-säteily on voimakkaimmillaan. Vetäydy varjoon päiväkahvin ajaksi.

Vältä auringossa makoilua ja liiku mieluummin. Liikkuessa säteily jakautuu tasaisemmin koko keholle.

Suojaa myös silmät aurinkolaseilla.

Pienille, alle kaksivuotiaille lapsille ei suositella käytettävän suojavoiteita lainkaan. Lasten iho tulisi suojata vaatteilla tai varjolla.

Anna Lotan PRO -sarjassa on upeavalikoima päivävoiteita jokaiselle ihotyypille, joissa jokaisessa on myös UVA- ja UVB -suoja. Sarjan päivävoiteet ovat miellyttäviä käyttää. Ne imeytyvät nopeasti, eivätkä tahraa. Tämän helpompaa ei ihon suojaaminen voiteella UV-säteilyltä voi olla!

Toivon, että nautit aurinkoisista kevätpäivistä turvallisesti ja hyvillä mielin.

Aurinkoisia kevätpäiviä sinulle toivottaen,

Hannele Aallos

Artikkelin kirjoittaja on SKY-erikoiskosmetologi, kosmetiikkaneuvoja ja Kauneuskoulutus Baroquen vastuuvalmentaja.

Jaa somessa!